fredag 4 maj 2012

Slaverna

Under 300- och 400-talet flyttar hunnerna (turkmongoler) och iranska alaner in på Balkan. En tid på 500-talet flyttar också slaver och turkiska avarer in och slår sig ned i västra Balkan, dagens Bosnien. Vissa fördrivs av lokalbefolkningen men andra lyckas smälta in i mängden. Avarerna blir under 600-talets början jagade av östromerska soldater som stöddes av kroatiska och bulgariska styrkor. En tid innan denna fördrivning av avarer, strömmar slaver ner på Balkanhalvön under det sena 500-talet. Slaverna bosatte sig först i nordöst och var enligt tidiga källor på plundringståg på Balkan vilket tyder på att de var kolonisatörer men även jordbrukare.

Slovenerna sägs vara ett av folkslagen som ursprungligen var slaver och bosatte sig i Karantania(dagens Slovenien). Under 600-talet fortsätter slaverna att befolka Balkan vilket också leder till att avarer fördrivs. Dåtida områden som dagens Bulgarien, Serbien, norra Grekland och Bosnien befolkas av slaver och det är först på 620-talet som man börjar skillja på kroater och serber. Man kan säga att det först kom en våg av slovener till Balkan som sedan följdes av kroater och serber. Troligen härstammade alla tre folkslagen från slaverna. Var slaverna egentligen härstammade ifrån är inte klart då det också påstås att slavsiska stammar hittats i södra Ryssland under samma århundrade.

Kroaternas och Serbernas språk under antiken får en vag koppling till de iranska stammarna som kom från öst ner till Balkan. De serbiska ock kroatiska stammarna får som tidigare nämnt ett tillslag av iranska stammar. Dessa iranska stammar stötte också på slaverna, en blandning av illyrier, kelter, romare, alaner, goter, och hunner. De som hamnade på västra Balkan blev serber och kroater. Serberna bosätter sig i Raška\Rascia och även i Duklje\Dioclea(Montenegro). Dessutom spred sig serberna till Hum\Zahumlje (Hercegovina). Kroaterna däremot bosätter sig i dåtidens Kroatien och delar av Bosnien. Albaner och Vlacher i sydvästra Balkan flyr upp i bergsområdena på södra Balkan och undviker på så sätt att blandas med slaverna under en lång tid.

Förutom de iranska stammarna, flyttar också ett turkatariskt folkslag in på Balkan som också sägs vara Bulgarer. Dessa bosätter sig främst i dåtidens Bulgarien och i delar av dåtida Makedonien vilket också gör att en del bulgarer smälter samman med slaverna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar