fredag 4 maj 2012

Kroatien och den osmanska kampen på Balkan

På 1400- och 1500-talet, utkämpar kroater, ungrare och tyskromer slag mot osmaner på kroatiska landområden för att skydda det kristna Europa mot osmanerna. Dalmatien erövras efter långa strider av osmanerna och endast Zagreb står på 1590-talet under kroatisk kontroll. Kroatien står utan härskare och styre med en försvagad ekonomi. Detta leder till att Ferdinand av det habsburgska riket utses som kung år 1527. Kroaterna hoppas på att med tyskromersk hjälp återerövra de ockuperade områdena av Kroatien. Ungrarna accepterade inte Ferdinand som ledare utan stödde nu den osmanske vasallen Zápolya år 1505. Ungrarna går nu till angrepp mot Zagreb år 1529 där de besegras av Ferdinands trupper vilket bidrar till att Kroatiens landområden expanderar.

Osmanerna fortsätter att tränga norr ut genom Bosnien mot den habsburgisk-kroatiska staden Karlovac, några mil från Zagreb. En sammandrabbning mellan osmaner och kroater sker när osmanerna angriper staden Sisak. Kroaterna grips av panik och samlas för motattack, om Sisak föll skulle förmodligen resten av Kroatiska landområden tillhöra osmanerna. År 1593 leder den våldsamma motattacken av kroater till ett osmanskt nederlag, något de förmodligen inte hade räknat med.

Strider pågick inte endast mellan kristna och osmanska muslimer. På den osmanska och kroatiska sidan fanns även många slaver som fick kämpa mot varandra. Krigen fortsatte fram till 1606 då lyckan verkade vända för kroaterna. När fredsförhandlingar mellan habsburgare och osmaner uträttades, var habsburgarna inte längre i underläge. I Kroatien en tid innan började en besvikelse breda ut sig bland folket som kände att Ferdinand kanske inte skulle kunna skapa ett starkt millitärt försvar för att skydda Kroatien mot osmanerna.

En grupp av kristna i Dalmatien vars förfäder under 1300-talet flytt undan osmanerna på Balkan, skapade en så kallad uskok-rörelse som bestod av krigare som förde plundringståg in på osmanskt territorium. Osmanerna var inte de enda som stötte på dessa uskok-krigare. Venetianares skepp blev också angripna, eftersom uskok-kigarna också arbetade som pirater till havs. Uskok-krigarna blev en gemensam plåga för venetianare och osmaner. Däremot har det visat sig att uskok-krigarna användes av Venedig i krig mot osmaner under åren 1537 till 1539 samt mellan åren 1570 till 1573. Sen dess har dessa krigare utvecklats från frihetskämpar till banditer som plundrat på båda sidorna för att kunna försörja sig.

I slutet av 1500-talet skapas efter krigen mot osmanerna ett gränsförsvar i Kroatien kallat Vojna Krajina där både tyska och kroatiska soldater står som försvarstrupper. Vojna Krajina sträcker sig över norra Balkan mellan Bosnien och det habsburgska riket längst floden Donau till Belgrad. Efter år 1615 blev Vojna Krajina undermannat. Detta blev en besvikelse för kroaterna som tidigare hade hoppats på att det Habsburgska riket skulle bidra med ett större millitärt försvar i Kroatien. Besvikelsen från tidigare år förstärktes nu. Vlacher och serbiskt ortodoxa folkgrupper får istället en chans till land, vilket bidrar till att många flyttar in i området.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar