fredag 4 maj 2012

Andra världskriget


Den 6 april 1941 invaderades Jugoslavien av axelmakterna. Huvudstaden Belgrad bombades och 2300 liv gick förlorade. Efter tio dagars krig och Jugoslaviens kapitulation delades riket upp. Olika områden i Jugoslavien blev självständiga och andra fick tillhöra redan befintliga stater. Hitler kände stor hat mot serberna efter mordet på Frans Ferdinand och Habsburgs undergång. Hitler ville att det slaviska skulle tvättas bort och började ersätta större delar av den slaviska befolkningen med tyskar. Detta gjorde att många slaver flydde till Italien.

Under Hitlers tid blev Montenegro självständig. Västra Makedonien och Kosovo fick tillhöra Albanien men det skulle styras av den Italienska regeringen. Ungern tog tillbaka områden som tillhörde dem innan 1919. Kroatien och Serbien blev självständiga men löd under tysk regering. 

Dragoljub Mihailović var emot den tyska regeringen och han organiserade motståndsrörelsen, četnikerna. Mihailovićs mål var att återinföra den serbiska monarkin och skapa ett Storserbien. Fienderna under detta världskrig var kommunisterna, en del kroater och muslimerna. Mihailović och hans ca 1000 gerillasoldater hämnades på 14 000 muslimska jugoslaver på bara två år. I ett etniskt och rent Jugoslavien fick det inte finnas judar eller zigenare. År 1941 fanns det 37 000 judar i Bosnien - Hercegovina och Kroatien. 80 procent av judarna i dessa områden blev skickade till koncentrationsläger i Tyskland eller Polen. Samt så mördades 15 000 zigenare.

Josip Broz Tito, startade sommaren 1941 den kommunistiska partisanrörelsen. De bortsåg från etniska skillnader vilket ledde till att rörelsen blev omtyckt av folket. Den 29 november 1943 skapade partisanerna en folk kommitté och till president utsågs icke- kommunisten Ivan Ribar och Tito utsågs till marskalk. 29 november blev senare Jugoslaviens nationaldag. 

Islam och muslimer var något den serbiska regeringen avskydde. De hämnades på bosniska muslimer i byn Foca där civila massakrerades. Morden utfördes med kniv, offren halshögs, brändes och slängdes sedan i vattendrag.

Efter Jugoslaviens kollaps 1941 hade ett Storalbanien bildats under italienskt styre. Nu hade alla områden med albansk befolkning förenats. Som hämnd för alla år av kränkning av serber och montenegriner, brändes serbiska kyrkor och kloster i albanska områden.  Albanerna ville utrota alla slaver på albanska områden. Albanernas hat mot serberna gjorde det möjligt för dem att samarbeta med axelmakterna. Tyskarna skapade ett albanskt ss förband med 6000 albanska soldater som rensade bort serberna från Kosovo. 1945 när Titos parti återtog makten i Kosovo lätt han 25 000 kosovoalbaner dödas.

Slovenien hade blivit uppdelat i norr till Tyskland och i syd till Italien. I tyska Slovenien var planen att 250 000 slovener skulle utvisas för att göra plats åt tyskarna. I italienska Slovenien försökte slovenerna göra uppror men det resulterade i att 9000 mördade och 35 000 skickades till koncentrationsläger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar