fredag 4 maj 2012

Antikens Balkan

500 - 600 e.Kr.
Folkvandringstiden på Balkan; grunden till den senare stora mångfalden av folkslag på Balkan.

De tidigaste invånarna på Balkan kom att kallas för Illyrier. Illyrierna började bosätta sig i områden i väst, dåtidens Jugoslavien, men även i de södra och östliga delarna av Balkan. Illyrierna var främst fårskötare och de illyrier som kom att bosätta sig vid kusten i dagens Kroatien kom att ge namn åt en del av området, kallat Dalmatien. Illyrierna anlade också grunden till staden Belgrad (Beograd) som idag är Serbiens huvudstad.

Under samma tid utvidgar romarna sitt imperium på Balkan och Illyriernas olika stammar blir koloniserade. Även Thrakien (dagens Bulgarien), det antika Grekland och Dakien(dagens Rumänien) blev kolonier. Då romarna koloniserade Balkan stötte de på respektive koloniserade områdenas folkslag som kallades kelter, daker och thraker.

Romarnas erövrade områden kom att bli starkt påverkade av romarnas kultur och civilisations system, som mer eller mindre smälte samman med Balkans dåtida kultur. Städer som skapades under romarnas tid var bland annat städerna: Solin, Ljubljana, Sisak, Niš, Skopje och Sremska Mitrovica.

Under den senromerska tiden börjar kristendomen att spridas på Balkan. Romarna lämnar spår av latinet i framför allt i det albanska och rumänska språket. Människorna på Balkan rekryterades oftast som soldater i romarnas arméer.

Något som historiker idag inte är riktigt säkra på är albanernas ursprung. Många har frågat sig om albanerna verkligen var illyrier eller ett folkslag som funnits innan illyrierna på Balkan. I dagens Bosnien har man hittat tatueringsnålar vilket innebar att det var vanligt att tatuera sig under antiken. Denna tradition var illyrisk och en del källor pekar på att man även hittat fynd av dessa nålar i Albanien vilket kan tyda på att de kanske ändå var illyrier, eller så var det bara ett sammanträffande.

Ett dilemma som är vanligt bland dagens invånare i Balkan är att fastställa deras egenliga rötter då folkslagen på Balkan kom att blandas en del under historiens gång. Att vara född i ett visst land behöver inte betyda att man har rötter därifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar