fredag 4 maj 2012

Makedonierna

Det antika Makedonien sägs vara kopplat till Alexander den stores rike år 300 f.Kr. och många påstår idag, vilket inte är helt säkert, att han var född i makedonen. Eftersom rikena på Balkan under antiken och medeltiden inte har samma gränser som idag, kan man inte vara helt säker på att det är sant.

Den slaviska invandringen i Makedonien år 600 e.Kr. tränger undan grekerna samtidigt som turktatariska bulgarer flyttar in. Makedonien var troligen ett krigsdrabbat område under antiken. Under 800-900-talet blir Makedonien en del av det bulgariska storriket. Vid slutet av 900-talet delas det Bulgariska riket i öst och väst, varav väst kom att bli en del av det Bysantiska riket. Under 1380-talet expanderar Makedonien öster mot Bysans och får Saloniki som huvudstad. Efter att de osmanska turkarna intar staden Skopje, blir Makedonien mer eller mindre en del av det Osmanska riket fram till år 1913.

Makedonierna var främst kristna under 1300-talet, men det förekom också att en del bönder konverterade till islam under trycket från öst för att inte bli behandlade som fiender.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar